ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ
ΕΝΗΛΙΚΕΣ



Οι φυλακές
της παιδικής μας ηλικίας
* Alice Miller
Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν, όταν ήταν παιδιά, να μάθουν να κρύβουν πολύ επιδέξια τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονέων τους και να κερδίσουν την "αγάπη" τους.
Ως ενήλικες μπορεί να κυνηγούν την επιτυχία, έχουν όμως ταυτόχρονα μια υποβόσκουσα αίσθηση ότι δεν αξίζουν τίποτα. Χωρίς ποτέ να τους έχει επιτραπεί να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, και έχοντας χάσει την επαφή με τον αληθινό τους εαυτό, εκδραματίζουν τα καταπιεσμένα συναισθήματά τους με επεισόδια κατάθλιψης ή καταναγκαστικής συμπεριφοράς, ή ακόμα και με ιδέες μεγαλείου.
Στη συνέχεια, με τη σειρά τους, μεταφέρουν αυτή την κληρονομιά της καταπίεσης στα δικά τους παιδιά.
Αυτό το σπαρακτικό και οξυδερκές βιβλίο είναι ένα πρώτο βήμα για την ανακάλυψη των αναγκών μας και της δικής μας αλήθειας στην προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο.
Όταν το σώμα λέει όχι
Το κόστος του κρυφού στρες
*Gabor Mate
Στο διεθνές bestseller Όταν το σώμα λέει όχι ο Gabor Mate εξηγεί τι είναι το κρυφό στρες, πώς μας οδηγεί σε μια σειρά από ασθένειες – και, το κυριότερο, πώς μπορούμε να θεραπευτούμε.
Μπορεί ένας άνθρωπος να πεθάνει -κυριολεκτικά- από μοναξιά; Συνδέονται τα καταπιεσμένα συναισθήματα με το Αλτσχάιμερ; Υπάρχει άραγε η «προσωπικότητα του καρκινοπαθούς»;
Tα σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την αρχαία σοφία: τα συναισθήματα επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία μας. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα προκαλούν στρες, που με τη σειρά του αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία πολλών παθήσεων.
Ο γιατρός Gabor Mate είναι ειδικός σε θέματα τραύματος, εξαρτήσεων και στρες. Στο έργο του αυτό αντλεί στοιχεία από πρωτοποριακές έρευνες, καθώς και από τις αληθινές ιστορίες ασθενών του, για να εξετάσει τον ρόλο που παίζει το κρυφό στρες στην εμφάνιση μιας σειράς ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αρθρίτιδα, o καρκίνος και μια σειρά από αυτοάνοσα.
Επιπρόσθετα, ο συγγραφέας προχωρά ένα βήμα παρακάτω παρουσιάζοντας τους 7 Κανόνες της Θεραπείας, που μας οδηγούν από το στάδιο της Αποδοχής σε αυτό της Αυτονομίας.
Με συμπόνια και σοφία, στο βιβλίο αυτό ο Gabor Mate ξαναβάζει στον πυρήνα της ιατρικής τη σύνδεση μυαλού-σώματος και μας δείχνει τον τρόπο ώστε να προφυλάξουμε την υγεία μας.


Ο Ελληνικός Εμφύλιος
Μία ψυχαναλυτική προσέγγιση
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ: Ιωάννης Βαρτζόπουλος
ΓΡΑΦΟΥΝ: Δημήτρης Αναστασόπουλος Ιωάννης Βαρτζόπουλος Χρυσή Γιαννουλάκη Κώστας Ζερβός Νίκος Λαμνίδης Αντώνης Λιάκος Αντώνης Παπαρίζος Τάσος Σακελλαρόπουλος Στέλιος Στυλιανίδης Παύλος Τσίμας
Ο εμφύλιος πόλεμος παραβιάζει και διαστρέφει όλα εκείνα τα στοιχεία που συγκροτούν την ατομική και κοινωνική ζωή. Οι δε επιπτώσεις του εμφυλίου στην εξωτερική και ενδοψυχική πραγματικότητα είναι καταλυτικές. Η αναζήτηση των συνεπειών του Εμφυλίου στην ελληνική κοινωνία, εβδομήντα χρόνια μετά, είναι δύσκολο εγχείρημα. Ακόμη περισσότερο όταν η ανακίνηση του θέματος επηρεάζεται από σύγχρονες εξελίξεις.
Οι εμπειρίες των ψυχαναλυτών μέσω των συνειρμών των αναλυομένων τούς προσφέρουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν την αντίληψη που έχουν οι απόγονοι για τα βιώματα των προγόνων τους στον Εμφύλιο. Μας προσφέρουν επίσης την γνώση ενός τρόπου ασυνείδητης διαγενεακής μεταβίβασης των βιωμάτων αυτών καθώς και της συμμετοχής τους στη διαμόρφωση της ενδοψυχικής πραγματικότητας των επόμενων γενεών.
Όταν οι γονείς χωρίζουν
*Dolto Francoise & Angelino Ines
Το βιβλίο αυτό δεν είναι δοκίμιο ψυχαναλυτικής τεχνικής ούτε περιλαμβάνει κλινικές περιπτώσεις όμως, όλα όσα προτείνονται σ' αυτό βασίζονται στην κλινική εμπειρία της Φρανσουάζ Ντολτό.
Γονείς, απ' τους οποίους ορισμένοι διέλυσαν τη συζυγική τους ζωή - καμιά φορά πολλές διαδοχικές συζυγικές ζωές - μπόρεσαν ν' αναλύσουν μαζί της την επιστροφή των απωθήσεων της παιδικής τους ηλικίας, που είχαν συνδέσει με το χωρισμό των δικών τους γονιών και τη σιωπή που είχε επιβληθεί.
Γι' αυτό ακριβώς, το βιβλίο γράφτηκε και για τους γονείς και για τα παιδιά τους. Έχει τη μορφή μακράς συνέντευξης ένα μέρος της μάλιστα αφορά αυτούς και αυτές που διαχειρίζονται τις διαδικασίες που προβλέπει η δικαιοσύνη, ως επαγγελματίες στο εσωτερικό του θεσμού αλλά και έξω από αυτόν.
Πρόκειται, κατά κάποιον τρόπο, για το βιβλίο μιας πολίτιδος, ψυχαναλύτριας κατ' επάγγελμα, η οποία είναι γνωστό ότι ασχολείται με την αποτροπή των δυσκολιών που οφείλονται στις ασυνείδητες οδύνες των παιδιών οδύνες που πάντα αρθρώνονται στο άρρητο ή σ' ένα σιωπηρό ψεύδος, τα οποία συντηρούνται «για το καλό» των παιδιών. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
*Σχόλιο: Θα πρότεινα μικρές πολιτισμικές διαφορές να τις παραβλέψετε.
Το περιεχόμενο του βιβλίου παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρο και ουσιώδες.


